Уикенд в Сърбия - от Дяволския град до виното на Жупа от София

Продължителност: 3 дни / 2 нощи

Вид транспорт: Автобус Автобус

Дати на отпътуване:

Оферта № : Е - 106Цена от: 329 лв.Дата Цена Запитване

Ден 1 - София - Ниш - Крушевац - Върнячка баня

Събираме се на Руски паметник и не забравяме да вземем най-важното – усмивки и добро настроение. Нашето мини приключение тепърва предстои!

 В 07:00 потегляме към ГКПП Калотина, за да минем на сръбска територия. Първата ни спирка е в Ниш – родният град на император Константин Велики, обявил християнството за официална държавна религия в Римската империя. Панорамна обиколка на Ниш с посещение на древния римски град Медиана, кулата от черепи Челекула, Нишката крепост, паметника на писателя Стеван Сремац и героя му - ловеца Калче с вярното му куче, улицата с кръчмите Казанджийско сокаче, където може да се хапне.

След обяд ще се отправим към старата средновековна столица на Сърбия Крушевац. Панорамна екскурзия из града, която ще ни покаже Площада на косовските юнаци, археологическия парк „Лазарев град”, църквата „Св.Стефан” от XIVвек, наречена Лазарица по името на тогавашния владетел на Моравска Сърбия княз Лазар Хребелянович. Същият княз, който води сръбските християнски войски срещу армията на султан Мурад в драматичната битка на Косово поле през 1389 година. В по-късния следобяд отпътуваме за Върнячка баня – един от най-известните сръбски  СПА курорти. Тук има 7 минерални извора, известни още по времето на римляните, които лекуват различни заболявания. Настаняване в 3* хотел.

Ден 2 - Върнячка баня - Манастира Жича - Александровац - Дяволския град - Прокупле

След закуска отпътуваме за манастира Жича, обект на ЮНЕСКО, важен духовен център на православна Сърбия. Основан е през XIII век от великия жупан Стефан Първовенчани и става седалище на първия сръбски архиепископ Сава. През Средновековието е традиционно място за коронясване на сръбските владетели. След манастирската обител ще се отправим към Александровац и района Жупа, където се намира един от винените центрове на Сърбия, популярен като Сръбската Бургундия. Тук се произвеждат вина от различни видове лозя, но преди всичко от двата местни винени сорта: прокупац и тамджаника/тамянка/. В Александровац се намира Музеят на лозята. По желание и срещу допълнително заплащане ще посетим една от марковите изби в района- семейната винарна Иванович, започнала своето съществуване още след Първата световна война, а днес внукът на основателя Драгослав Иванович продължава бизнеса, изваждайки старите рецепти на своя дядо. След приятните минути на чаша вино и мезе се отправяме на юг към един от най-известните в страната природни феномени – пирамидите на Дяволския град, разположени на югозападните склонове на Радан планина. Около 200 каменни кули с височина от 2 до 15 метра са се струпали на площ от 4300 кв.м. Някога местното население смятало това творение на природата за дяволска работа, пъклено дело, затова и местността носи това име. В късния следобед пристигаме в Прокупле, където ще се настаним в уютен 3* хотел.

Ден 3 - Пролом баня - Юстиниана Прима - Лесковац - Пирот - София

След закуска ще се отправим на изток и най-напред ще посетим останките на Царичиния град – античния Юстиниана Прима, важен административен, военен и църковен център през VI век. Изграден е на родното място на византийския император Юстиниан I и се предполага, че е правоприемник на Охридската българска архиепископия. Продължаваме към Лесковац – къде другаде, ако не тук може да опитаме от запазената марка на този сръбски град – прословутата лесковачка скара. В ранния следобяд отпътуваме за Пирот,  където ще разгледаме някои от най-популярните забележителности на този спокоен и приветлив град: Пиротската крепост, известна като Момчиловото кале, построена през XIV век от българския владетел Момчил войвода. От нея се открива прекрасна гледка към Пирот. После: етнографския Музей на Понишавието с великолепната колекция от пиротски килими и др. Накрая ще отделим време и за шопинг на известния Пиротски пазар. Тук може да се намери какво ли не – от пиво Jelen до евтин зарзават, от прах за пране до сръбски каймак...Завръщане в София.

 Пътуването ни завършва отново на Руски паметник. Разменяме си контактите и чакаме снимки, постове и тагове във фейсбук. Казваме си до скоро виждане на други интересни приключения!


Условия:

Минимален брой участници: 25


Условия за записване
Депозит в размер на 50 лв. на човек при резервация; Пълно плащане - 30 дни преди датата на отпътуване. Условия за анулация: - При отказ от пътуване на туриста след изтичането на 3 календарни дни от сключването на договора до 31 календарни дни преди датата на тръгване – такса в размер на 50 лв. на турист. - При отказ от пътуване от 30 календарни дни до 15 дни преди датата на тръгване - такса в размер на 30% от цената на пътуването. - При отказ от пътуване на туриста от 14 дни до началната дата на изпълнение на туристическите услуги неустойката е в размер на 100% от платената обща цена. Срок за набиране на групата: 20 дни преди датата на всяко отпътуване.
Паспортен и визов режим за граждани на България, пътуващи по програмата: валиден международен паспорт или лична карта с валидност минимум 6 месеца след датата на излизане от последната дестинация.
Необходима ваксина: Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
Ориентировъчни входни такси:
- Кулата с черепи в Ниш ~ 5,50 лв.
- Музеят на виното в Александровац ~ 3 лв.
- Дяволският град ~ 8 лв.
- Юстиниана прима ~ 5 лв.
- Етнографски музей Пирот ~ 2,50 лв.
Допълнителни условия:
Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане.

Отстъпки:
Дете до 12 години настанено на допълнително легло в стая с 2-ма възрастни ползва отстъпка в размер на 50 лева.

Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение.

 
  Допълнителни Турове  Минимум туристи   Цена 
Посещение на семейната винарна Иванович с дегустация на 5 вида вина и рязядки. 15 35.00 BGN

Цената е на човек в двойна стая и включва:

 • 2 нощувки със закуска: във Върнячка Баня и Прокупле;
 • Панорамна обиколка на Ниш и Пирот с местен професионален екскурзовод;
 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Всички пътни и гранични такси;
 • Медицинска застраховка с покритие до 5 000 евро за лица 0-65 г. с включено покритие Covid - 19;
 • Водач-екскурзовод от България.

Цената не включва:

 • Всички хранения, неупоменати в програмата;
 • Разходи от личен характер;
 • Входни билети за посещенията по желание;
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 66 години – 14 лева.
 • Доплащане за застраховка "Отмяна на пътуването" за лица до 65 години - 26 лева на турист.
 • Доплащане за единична стая – 89 лева.
 • Доплащане за допълнително ползване на празна седалка в автобуса – 70 лева.

 

Препоръчваме закупуването на ПАКЕТ СИГУРНОСТ, който включва застраховка „Отмяна на пътуване”. При нея застрахователят покрива възникналите разходи за анулиране на пътуването включително и заради ситуации  с COVID-19. Пълните условия на застраховката и нейното покритие можете да намерите ТУК.