РУСИЯ - БЕЛИТЕ НОЩИ В САНКТ ПЕТЕРБУРГ И МОСКВА

Продължителност: 8 дни / 7 нощи

Вид транспорт: Комбиниран Комбиниран

Маршрут: София - Санкт Петербург - Москва - София

Дати на отпътуване:

Оферта № : Е - 18Комбинирана програма самолет - автобус - скоростен влак "САПСАН" - автобус - самолет 8 дни / 7 нощувки

Цена от: 3180 лв.Дата Цена Запитване

Русиянай-голямата страна на света, която се простира на хиляди километри през Европа и Азия, покривайки 1/7 от сушата на планетата и пресичаща 11 времеви зони. Открийте гостоприемството на хората. Открийте великата култура на тази страна, комбинираща елементи на Западни и Източни цивилизации. Открийте Руските градове с техните исторически паметници и забележителности, величествени църкви и манастири, дворци на царе, музеи и галерии. Открийте градския дух и живият обществен живот в големите градове със многобройни нощни клубове, концерти, театрални и балетни постановки, фестивали...
Санкт Петербург, сравнително млад град, основан през 1703 г. от цар Петър Велики с идеята да бъде прозорецът  на Русия към Европа. За кратката си история – 315 години, градът е столица на Руската империя в продължение на два века и може да се похвали с изключително богато и вълнуващо минало, което е дало отражение върху цялостния облик и дух на града. Санкт Петербург, наричан още Северната Венеция, съвсем справедливо е считан за един от най-красивите градове в Европа. Подобно на Венеция, градът е пресечен от 93 естествени и изкуствени водни канала с над 300 моста, по брой на които Санкт Петербург е на едно от първите места в света. Санкт Петербург е град на музеи с богати колекции, красиви паркове и приказни дворци. Ермитажът, Зимният дворец, резервата Царское село, Белите нощи са само част от символите  на града, до които всеки турист би искал да се докосне.
 
 
1 ден: София  - Санкт Петербург
 
Среща на летище София, Терминал 2 в 14:00ч за полет на АК Луфтханза  в 16:35ч. през Франкфурт. Кацане на летище Пулково в 22:55 ч. Посрещане и трансфер до хотел 4* в Санкт Петербург. Настаняване. Нощувка.
 
2 ден: Петерхоф
Закуска.
09:00ч. -  Еднодневна екскурзия до Петерхоф с посещение на Големия Дворец, Нижный паркпаркът със забележителните фонтани и водни каскади.
Петерхоф /Петродворец/ - една от най-известните и популярни атракции за гостите на Санкт Петербург, плод на желанието на Петър Велики да изгради императорски дворец в околностите на неговия нов град.
Петерхоф - Петровият двор, / в превод от немски език/, става  място на  Двореца Мон Плезир и Големия Дворец. Имението е изключително  популярно и при внучката на Петър, императрица Елисавета, която заповядва да разширят Големия Дворец и особено парковата му част с известната система от фонтани, в това число изключително атрактивната Голяма каскада.                Големият Дворец на Петерхоф е замислен като централна сграда на архитектурния ансамбъл. Оригиналната постройка е дело на архитекта Жан Баптист льо Блонд и е изградена през 1721 година. Междувременно, вдъхновена от неуморния ентусиазъм на Петър Велики е извършена огромна работа по инфраструктурата около двореца, в това число оформлението на Долния парк, прокопаването на Морския канал и изграждането на Монплезир, Двореца Марли и по-голямата част от Ермитажа. Оригиналният Дворец, е бил нещо неадекватно на заобикалящото го великолепие, затова Петър дава указания на архитектите да разширят сградата. Работите са пракратени след смъртта на Петър през 1725 година до качването на трона на дъщеря му Елисавета през 1740 година. Елисавета възлага на Бартоломео Растрели, който вече е изпълнил Летния Дворец в Санкт Петербург, да построи великолепен царски дворец. Резултатът е - изключително елегантна и учудващо компактна сграда.                                                                                                                       Фонтаните на Петерхоф са една от най-известните туристически атракции на Русия. Най-впечатляващият от тях, Голямата Каскада, който тръгва от Големия Дворец към Морския канал включва 64 различни фонтана и повече от 200 бронзови статуи, барелефи и други декоративни скулптурни елемента. В центъра се издига възхитителна статуя на Самсон, дело  на архитекта Растрели.                                                                                                                                                  Ежегодно, официалното пускане на фонтаните на Петерхоф става в края на месец  май и се превръща във фестивал, с класическа музика, фойерверки и други изпълнения. Под звуците на музиката  различните секции на фонтаните се включват една по една. Гледката е уникална!
Свободно време за фотосесиия.
15.00 ч. Стартира обзорната екскурзия – ще минем по представителния Невски проспект и (фото стоп,  Исаакиевския пл, Исаакиевския събор – най - големият православен храм на Санкт Петербург, посветен на личния покровител на Петър Велики – преп. Исаак Далматски,  Сенатския площад, паметника "Медный Всадник", Адмиралтейството, територияята на  Петропавловската крепост, Спас-на-Крови (външно),  Михайловския замък, Марсово поле,  Лятната градина, Мраморния дворец, Руския  музей, Стрелата на  Василиевския остров, Росталните колони, Университетската крайбрежна и много други забележителности.
18.00 ч. - Връщане в хотела
Свободно време. Нощувка

3 ден: Ермитаж
 
Закуска.
09.30ч. - Екскурзия с екскурзовод на български език в Ермитажа – грандиозен дворцов ансамбъл - официална резиденция и съкровищница на Великата императрица Екатерина II. В Ермитажа се съхраняват около 3 милиона художествени паметника на световната култура - само оригинали.  
Следва посещение на Казанския собор – единственият по рода си музей на православието и действащ храм. Самостоятелно разглеждане, без беседа в храма.
15.30ч. Връщане в хотела или свободно време за самостоятелна разходка в града.
 • 0.00 ч. – Трансфер от хотела за нощна екскурзия „Развод мостов”, която включва:  разходка с корабче по реките и каналите на Санкт Петербург, по време на която може да се наблюдава отварянето /вдигането/ на мостове над река Нева.
03.00 ч. – Трансфер до хотела. Нощувка
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 ден: Царско село, град Пушкин
 
Закуска.
09:00 ч.  Отпътуване за Царско село и Павловск - еднодневна екскурзия.

Царско село /г.Пушкин/ е другото от двете извънградски имения на царската династия Романови. Наред с Петерхоф,  именно Царское село е това, което като величие и изключителност превъзхожда дори Френския Версай. В Царское село човек може да открие два големи и наистина несравними дворци, и двата заобиколени от обширни паркове и градини с разнообразна и завладяваща декоративна архитектура.
Екатерининския Дворец е несъмнено най-голямата атракция на Царско село, особено известен с изключителната си Кехлибарена стая. Градът Пушкин, който обгражда имението Царское село, е най-очарователното предградие на Санкт Петербург. Градчето има няколко места свързани с Александър Пушкин, в това число музей в бившия императорски лицей, където той е учил.
Дворецът е завършен през 1756 г. и изобилствува с изкусно декорирани синьо-бели фасади с позлатени атланти, кариатиди и пиластри. Вътрешната част на Двореца е не по-малко впечатляваща. Акцентите са т.нар. Златна анфилада, Голямата зала, позната също като Зала на светлината, Портретната зала с чудните портрети на Екатерина и Елисавета, Картинната галерия, в която почти всеки инч от пространството по стените е покрит с великолепни платна от 17-ти и 18-ти век и, разбира се, легендарната Кехлибарена стая. За да изпълни тази стая Растрели използва пана от кехлибарените мозайки, подарени на Петър от пруския крал Фридрих - Вилхелм I, като ги допълва с позлатени дърворезби, огледала, мозаични пана създадени от флорентински и руски майстори /общо 450 кг кехлибар/, а също така и мозайки от скъпоценни камъни от Урал и Кавказ. Стоята е завършена през 1770 година. През 1941, когато германските войски завземат Царское село, Кехлибарената стая е опразнена за 36 часа, а имуществото и пренесено с кораб в Кьонигсберг. Каква е съдбата му е неизвестно.
13:00 - 14:00 обяд  в ресторант Царско село 
След обяд, екскурзията продължава с посещение на Двореца и разходка в парка на Павловск.
Павловск е най-младото от големите извънградски царски имения в околностите на Санкт Петербург. Наречен на името на император Павел, син на Екатерина Велика този чудесен неокласически дворец и обширните му паркове са отражение на неговия вкус. Дворецът е бил съхранен и изглежда точно така, както е бил в края на ХVІІІ в., когато младият, Велик княз пристига със своята Велика княгиня и  десетте им деца.                                                                      Павловск се  посещава заради съкровищата в елегантния дворец и заради очарователния парк, който е един от най-големите в Европа.
18:00 Връщане в хотела. Свободно време.
5 ден: отпътуване за Москва
 
Закуска / сух пакет/
Придвижване до жп гарата,
07.30 ч., отпътуване за Москва със скоростен влак САПСАН.
11.30 ч., пристигане в Москва. Посрещане на Ленинградската жп гара.
Начало на обзорната екскурзия в Москва с екскурзовод на български език:
Червения площад – политическият център на Руската федерация, събора на Василий Блажени, изграден през 16 век в чест на превземането на град Казан от Иван Грозни, Спаската кула, ГУМ - най–стария търговски дом в Русия, мавзолея на Ленин, Александровския парк, могилата на Неизвестния воин, ул. Тверская, Большой театър, панорамната площадка на Варабьевых възвишения, Поклонническия хълм, Парка на Победата, Триумфалната Арка.
 Посещение на възстановения храм на Христос Спасител - символ на възраждащата се християнска Русия и най – големият православен храм на Русия, / без екскурзовод в храма/,  Московските булеварди, Московския университет, Театралния площад, небостъргачите от времето на Сталин и др.
 Трансфер до хотел Измайлово Делта 4*. Настаняване.
Вечеря в ресторанта на хотела и нощувка.
 
6 ден: Москва
 
Закуска.
 
09:00 ч. – Екскурзия в центъра на град Москва с посещение на храма Василий Блаженний.

13.00 ч. - Свободно време за обяд.
14.30 ч.- Екскурзията продължава с посещение на Кремъл – сърцето на стара Москва Още от XII в. идеалният център на града е разположен около двореца Кремъл. Иван Грозни и Сталин са издавали заповедите си от него. Днес стените на Кремъл пазят някои от най-ценните съкровища на страната. На Катедралния площад се намират и църквите Успение Богородично (главния катедрален храм на руската държава, в която са били коронясвани принцове, царе, императори и глави на руската православна църква), Благовещение, Архангелска (мястото, където са погребани редица руски владетели, вкл. Иван Грозни).
Посещение в Оръжейната палата – В съкровищницата се съхраняват повече от 4000 експонати от XII в. до 1917 г. Тук се намира една смайваща колекция от 10 яйца на Фаберже, сложни минисветове, поръчани като подаръци от царете на гениалния бижутер Петер Карл Фаберже, който става придворен златар през 1885 г.
Елмазният фонд съхранява царските корони на династията Романови, скиптъра на Екатерина Велика – увенчан от диаманта „Орлов”, подарък от любовника и граф Орлов, инкрустираната с диаманти корона, както и диаманта „Шах”, подарен на цар Николай I от шаха на Иран./ вход по желание, доплащане/.
18.00 ч. – Трансфер до хотела. Свободно време. Нощувка
 
 
7 ден: Околностите на Москва - Сергиев Пасад  и Сергиево - Троицката Лавра
 
Закуска.
09.30 ч.
 Еднодневна автобусна екскурзия до Сергиев посад, част от Злания пръстен / Золотое кольцо/
Градът е забележителен със свещения и най-голям руски манастир – Сергиево -Троицката  Лавра. Този ансамбъл с учудваща хармония и красота, е без съмнение един от най - атрактивните бисери в огърлицата на Златния пръстен. Около манастирската стена човек може да си купи играчки, сътворени от местните майстори на народните занаяти. В миналите векове Сергиевите играчки са били много популярни и градът не напразно е наричан „столица на веселото царство”. В Сергиев Посад има Изследователски Институт за играчките, там се намира и единственият Руски Колеж на играчките. Там е родена и известната „матрьошка”.

Сергиево-Троицката Лавра
Този действащ манастир е основан в средата на 14-ти век от бъдещия Свети Сергий от Радонеж. Не всеки манастир е имал честта да бъде наречен Лавра /Главен Манастир/. В царска Русия е имало 4 такива манастира: Сергиево -Троицката Лавра, Киевско-Печорската Лавра в Киев, Александър Невски Лавра в Санкт Петербург и Почаевската Лавра в Дормитион. Днес Сергиево - Троицката Лавра е патриаршеска резиденция.
Най-старата църква  от 15-ти век е Троицкият храм. Построена върху гроба на канонизирания Свети Сергий от Радонеж, чиито свещени мощи са почитани от хиляди поклонници. Именно тук е кръстен руският цар Иван Грозни. В храма се съхраняват копия на иконите рисувани от известния руски иконописец Андрей Рублев. Оцелял е и иконостасът с иконите от 15-ти век, за който Андрей Рублев е нарисувал известната си „Троица”/ оригиналът може да се види в Третяковска галерия в Москва/. През 16-ти век  петкуполният храм „Успение”, подобен на този от Московския Кремъл, е бил построен в центъра на архитектурния ансамбъл. Позлатеният централен купол, заобиколен от сини куполи със звезди, изглежда изключително красив на фона на небето и облаците. Вътре може да се види оцелял дърворезбован  иконостас от 17-ти век, а също така икони рисувани от Симон Ушаков. В съседство с него е фамилният гроб на болярския род Годунов. На територията  на Лаврата има болнични стаи /една от първите болници в Русия/,  църква от 17-ти век, Трапезария с църква „Св.Сергий” от 17-ти век, монашески килии от 17-18ти век, камбанария от 18-ти век и други сгради. На манастирските стени има 11 кули. В Лаврата има също така семинария и голяма библиотека с религиозна литература. Музеите на Лаврата наброяват десетки хиляди експонати, в частност, староруски икони от 10 - 18ти век. В музейната колекция може да се види
избродирана от коприна плащеница от гроба на Св.Сергий от Радонеж /15-ти век/. Главните шедьоври на музейната колекция са древните икони „Майката на бог Оране” и „Св.Георги Победоносец”, датирани от 9 - ти век. Архитектурният ансамбъл на Сергиево - Троицката Лавра е включен в списъка на световното културно - историческо наследство на ЮНЕСКО.
 
 На територията на  културно историческия резерват  се намира и  музей на играчките с невероятно разнообразна колекция  от Загорска матрьошка .
Смята се, че матрьошката е създадена по образец на японски кукли изобразяващи седемте бога на щастието. През 90-те години на XIX век известният руски майстор дърводелец Василий Звьоздочкин създава първите матрьошки по скици на художника
. Сергей Малютин. Малютин ги изрисува в национални руски костюми.

Връщане в Москва.Свободно време. Нощувка
8 ден: Москва – София
 
Закуска.
Освобождаване на стаите до 12.00 часа.. Трансфер до летището и полет за България в 14:35 ч.през Виена. Кацане в София в 22:55 ч.

 
Цена на човек в двойна / тройна стая: - 3180.00 лв.
 
Цена на човек в единична стая: 3728.00 лв.
 
Цената включва:
 • Самолетни билети София  - Санкт Петербург;Москва - София  (редовни полети на  авиокомпания България Еър, с всички включени такси, с чекиран багаж 23 кг.
 • 4 нощувки със закуски в хотел Октябрьская 4* в Санкт Петербург; https://moscow.hotelsinsaintpetersburg.net/ru/
 • 3 нощувки със закуски в хотел Измаилово Делта 4* в Москва; http://www.izmailovo.ru
 • Билет за скоростния влак SAPSAN от Москва до Санкт Петербург;
 • 2 вечери, по една в Санкт Петербург и Москва – в дните на пристигане
 • Обяд в Царско село
 • Трансфер в Санкт Петербург летище „Пулково” - хотел;
 • Трансфер летище Шереметьево – хотел – ж.п.гара Москва;
 • Медицинска застраховка с покритие 50000 Евро
 • Екскурзии с входните билети:
  • Ермитаж;
  • Дворцовия площад;
  • Петерхоф;
  • Нощен Круиз по р. Нева  с включен билет за теплохода,трансфер / хотел – пристан - хотел, обслужване на български език
  • Царско село - Екатерининския дворец (с Кехлибарената стая);
  • Павловск и Павловския дворец
  • Кремъл и Оръжейна палата;
  • Храм Василий Блажений
  • Свето-Троицката Сергиева лавра;
 • Екскурзоводски услуги на български език;
 • Транспорт по програмата;
 • Водач от агенцията по време на пътуването;
  ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Такса за полагане на виза за Русия: 140 лева (нормална тарифа – 10 работни дни) (ЗАДЪЛЖИТЕЛНА);
 • Билети за петербургско и  московско метро;
 • Разходи от личен характер;
 • Медицинска застраховка с покритие 50 000 евро за лица до 65 г.: 32 лева; за лица над 65 г.: 48 лева (ЗАДЪЛЖИТЕЛНА);
 • Такса гориво: обявява се от авиокомпаниите до 14 дни преди полета;
 
Забележка:
 • Допълнителните услуги, екскурзии и входните такси към тях, невключени в пакетната цена, се заявяват предварително в офиса на фирмата или по банков път при крайното плащане.
Полетна информация:
 
LH1431 S 27JUN SOF  FRA  1635 1755 
LH1438 S 27JUN FRA  LED  1915 2255


OS 602 T 04JUL DME VIE     1435 1630 
OS 799 T 04JUL VIE    SOF   2025 2255 


Забележка:
 • Допълнителните услуги, екскурзии и входните такси към тях, невключени в пакетната цена, се заявяват предварително в офиса на фирмата или по банков път при крайното плащане.
 
Валута:
 • 1 Е – 89.96 рубли , 1 USD – 74.04 рубли
 •  Срок и начин на плащане: 750 лв. депозит при записване, останалата сума се заплаща не по-късно от 45 дни преди датата на отпътуване по банков път или в брой
 •  Необходими документи:
 • Международен паспорт валиден не по-малко от шест месеца от датата на отпътуване; За деца до 18 г.: международен паспорт, нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие, Копие от акта за раждане, Копие от страницата със снимката в паспорта
 •  Допълнителни паспортни изисквания - няма
 
 • САНИТАРНИ ИЗИСКВАНИЯ
Чуждите граждани при влизане на територията на Руската Федерация трябва да притежават медицински документ (на руски или на английски език), който да потвърждава отрицателен резултат от лабораторно изследване на биологичен материал по метода на полимеразно верижна реакция (PCR-тест) за доказване на COVID-19.
Биологичният материал трябва да е взет не по-рано от три денонощия (72 часа) преди влизането на територията на Руската Федерация. При невъзможност чуждият гражданин да  предостави медицинския документ на руски или на английски език се допуска документът да бъде съставен на официалния език на държавата, в която е регистрирана лабораторията, издала съответния медицински документ. Документът трябва да е придружен от превод на руски език, като верността на превода задължително да е нотариално заверена от консулски служител на Руската Федерация.
Освен това, предварително, преди пристигането на територията на Руската Федерация чуждият гражданин е длъжен да попълни Анкета на пристигащо в Руската Федерация лице, която може да бъде свалена от официалния сайт на „Роспотребнадзор“ – раздел „За нова короновирусна инфекция/О новой коронавирусной инфекции“, подраздел „Препоръки за населението/ Рекомендации для населения“:
https://www.rospotrebnadzor.ru/region/korono_virus/naselenie.php
 
 •  Минимален брой за осъществяване на пътуването - 15 туристи;
 •  Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 30 дни преди датата на тръгване
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти!
 • Всички упоменати часове са приблизителни.
 • * Всеки турист е задължен да има медицинска застраховка по време на пътуване в чужбина без значение дали я закупува от туристическата агенция, или се обръща директно към застрахователна компания. Ако медицинската застраховка не е сключена в офиса на фирмата, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се предостави копие от нея  преди подаване на документите за получаване на руска виза (лично, или e-mail).
 
Туроператор Пиринтурист 2000 ООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за Туризма в ЗК”ЛЕВ ИНС” АД със застрахователна полица № 00088159/13062110000219 от 09.03.2021/2022
 

Дестинации