Египет - Eкскурзии и почивки


Полезна информация за Египет

Обща информация

 

Местна валута

След началото на икономически реформи в страната и освобождаването на курса на египетската лира спрямо US долара към момента тя се обменя при курс, който варира според конюнктурата на пазара на валута. Поради недостига на твърда валута в последно време се засилва финоменът „паралелен валутен пазар”. Въпреки по-изгодните курсове, предлагани  на този пазар, настойчиво препоръчваме обмяната на валута да се осъществява единствено в лицензираните обменни бюра. Така ще избегнете проблеми, свързани с измами или с контрол от страна на местните власти. Ползването на кредитни карти за разплащане е широко разпространена практика в Египет и може да се ползва в големите търговски обекти, ресторанти и хотели.

Престъпност и сигурност

Активността на терористичните и екстремистки групи в Египет е повишена. С особена сила това важи за Синайския полуостров, където действията на терористите са най-ефективни и се осъществяват в координация с терористичната организация „Ислямска държава”. Макар до момента дейността на терористичните групи да е насочена основно към военни и полицейски цели (не само на Синайския полуосров, но и във вътрешността на страната и столицата Кайро), следва да се отчита наличието на повишен риск от терористични атаки и по отношение на определени граждански цели, които са от съществена значимост за авторитета на властите: чуждестранните дипломатически представителства, важни инфраструктурни и туристически обекти, в т.ч. и чуждестранните граждани. В контекста на масираната военна офанзива срещу Ислямска държава не е изключено въпросният риск да се запази на високо ниво. Особено показателни в тази насока са терористичните акции, осъществени през последните месеци срещу коптските храмове в Кайро, Танта и Александрия.

Важно е да се знае, че в Северен Синай и пограничните райони с Израел на практика се водят военни действия, чийто обхват постепенно се разширява и към Централен Синай. Същевременно на обширна територия в Западната пустиня се провеждат редовно военно-полицейски операции по издирване и обезвреждане на контрабандисти и членове на терористични групи. Тези операции са особено интензивни в пограничните зони с Либия и Судан, където нерядко се стига до въоръжени сблъсъци. 

Отчитайки горното категорично препоръчваме пътуванията по суша на целия Синайски полуостров и в Западната пустиня да се осъществяват единствено при крайна и неотложна необходимост – същите крият висок риск за сигурността и живота, поради редовно провежданите операции на армията по издирване и обезвреждане на контрабандисти или терористични групи. 

Най-подходящият начин да се запознаете със забележителностите на страната е да се обърнете към лицензирани туристически агенции, които следва да Ви предоставят пълна информация за туристическите обекти, които възнамерявате да посетите и носят отговорност за Вашата сигурност. 

В големите египетски градове е вероятно да попаднете на организирани или спонтанни улични протести. В подобни случаи рисковете са свързани предимно с потушаването на проявите на обществено недоволство от силите на реда, които нерядко използват сълзотворен газ, водни оръдия и други специални средства за борба с безредиците. Освен тези рискове, касаещи личната безопасност, евентуално присъствие в местата на подобни протестни действия би могло да бъде квалифицирано като криминално деяние с всички произтичащи от това правни последици. Горното е  последствие на влезлия в сила през месец ноември 2013 година в Египет Закон за протестите, който предвижда строги наказания (високи глоби и лишаване от свобода) за участниците в нерегламентирани демонстрации и протести. Действието на този закон бе подсилено допълнително от утвърденият на 18 август 2015 г. Закон за противодействие на тероризма. Текстовете на последния закон предоставят изключително широки правомощия на органите на реда и дори присъствие в близост до местата на организирани протести крие риск от задържане. Освен с протести с политически цели за страната е характерно и организирането на големи улични шествия и демонстрации по време на футболни спортни събития, на които нерядко се стига до сблъсъци между привърженици на противниковите отбори или между тях и силите на реда. Ето защо съветваме българските граждани, попаднали в обстановка на протестни събития незабавно да се изтеглят от района на случващото се, без да влизат в пререкания с протестиращи или със силите на реда. 

През последните три години по време на протести и демонстрации са известни също редица случаи на сексуални посегателства срещу жени. Въпреки отсъствието на изрични правила за облеклото на жените, следва да се има предвид, че в улична обстановка не е препоръчително провокативно за местните нрави облекло - къси поли, дълбоки деколтета и др.

Поради обстановката със сигурността и възможни терористични заплахи местните органи на реда са силно чувствителни към заснемането на техни служители или на обекти с фотоапарати и видеокамери, включително и с мобилни телефони. Забранени обекти за снимане са сгради на държавни институции, посолства, полицейски и армейски пропускателни пунктове, заграждения от най-различен тип и др., за които следва да бъдете много внимателни. Поставените предупредителни табели за забрана на снимане често са разположени така, че не могат да бъдат забелязани лесно. Поради тази причина туристите и посетителите трябва да се съобразяват с мястото и обстановката, когато заснемат различни обекти. 

В случаите, когато сте насочили фотографска  техника към забранени обекти, тя може да ви бъде отнета без обяснение и в изпълнение на закони и рестрикции, с които не сте запознати. Подобна чувствителност към снимачна техника се наблюдава и у отделни социални слоеве по културологични или религиозни причини. В случаи, когато местни граждани реагират негативно за това, че сте насочили към тях фотоапарат, незабавно трябва да прекратите снимането, за да не се стигне до усложнение и намеса на полицейските власти.

Български журналисти, които посещават страната служебно в качеството им на отразяващи събития или изготвящи репортажи, следва да имат предварително получена акредитация и разрешение за журналистическа дейност, като спазят установените процедури. Специални изисквания има за телевизионни екипи, посещаващи страната, които следва да декларират своята техника и да се запознаят предварително с изискванията. Следва да се отчита, че египетските органи на реда са изключително чувствителни към работата на местните и чуждестранни журналисти, отразяващи политическите и социални процеси в страната. С внесените с приетия на 18 август 2015 г. Закон за противодействие на тероризма са предвидени изключително строги мерки (глоби до 25 хиляди долара, задържане под стража и екстрадация за чужденците) спрямо журналисти, които представят информация, която се различава от официалната. Посолството на Р България в Кайро е готово да съдейства в рамките на своите компетенции на български журналистически екипи.

Ниво на престъпност

Престъпленията от общ характер са разпространени най-вече в големите градове, като се има предвид тяхната пренаселеност. Най-често това са обири (включително и въоръжени), насилствено отнемане на чанти и вещи от преминаващи с мотоциклет лица, джебчийство (при посещение на пазари и други силно оживени места), кражби на автомобили и др. 

Сексуалните посегателства се сред главните социални проблеми в Египет. Следва да се отчита, че не са рядкост и сексуалните посегателства над туристи. 

С особено внимание следва да се подхожда при използване на таксиметрови услуги. Най-често шофьорите не включват таксиметровите апарати или от клиента чужденец се иска сума в чуждестранна валута вместо в египетски лири. Има регистрирани  случаи на посегателства от страна на таксиметрови шофьори над чуждестранни туристи.

Митнически изисквания

Посетителите на Египет при влизане и напускане на страната трябва да декларират паричните средства, които носят, в случаите, когато сумата надвишава 10 000 USD или равностойността на тази валута. Разрешава се носенето на египетска валута в размер на не повече от 5 000 египетски лири при влизане и излизане от страната. Забранява се внасянето или изнасянето на чужда валута, посредством писма или пощенски колети.

Забранени за износ предмети:

1.Оригинални папируси и старинни книги.

2.Всякакви оригинални антични предмети - статуи, картини и др.

3. Стари автомобили, представляващи антики.

4. Корали

Митнически изисквания за Египет можете да изтеглите от ТУК.

Информация относно режима на внос на медикаменти за лични нужди при пътуване до АР Египет можете да намерите ТУК. 

Работа

Египетското законодателство подробно урежда случаите и условията за допускане на чуждестранни граждани на работа в страната. Чужденци се назначават предимно в отрасли, предприятия и учреждения, за които няма одобрени египетски граждани с подходяща квалификация.  

За незаконно ангажиране на чуждестранните граждани за работа в Египет законодателството предвижда депортиране на нарушителите.

Пътна обстановка и транспорт

При движение по улицата, независимо дали се придвижвате пеш или управлявате автомобил, следва да имате предвид, че местните участници в движението нарушават систематично установените правила. Най-големи рискове създават  случаите на шофиране в насрещното движение, на заден ход,  шофиране без светлини през нощта, рисково движение на мотоциклети и велосипедисти между автомобилите, включване на файтони и каруци в движението и др. Значителна част от автомобилите са стари и не винаги в техническа изправност. Изключително сериозно внимание следва да проявяват пешеходците при пресичане, тъй като често не се зачита предимството им на пешеходните пътеки. Сравнително безопасен начин да пресечете оживена улица е да го направите заедно с друга група пресичащи хора или, пресичайки сам, да вдигнете ръка и любезно да подадете знак да ви изчакат.

Застраховки

Преди да предприемете пътуване до Египет е необходимо да се снабдите с международна пътническа и здравна застраховка, валидна за целия ви престой. Полицата трябва да покрива разходите за хоспитализиране, лечение и медицинско репатриране от Египет до България в случай на необходимост, както и да покрива някои специфични дейности, които имате намерение да извършвате по време на престоя, като гмуркане, участие в пустинно сафари и др.

Медицинско обслужване в страната

В частните клиники и болници медицинското обслужване е на относително добро ниво, но оказването на медицинска помощ и лечение са свързани със значителни разходи. Стандартите в обществените болнични заведения са далеч под нивото на европейските, но цените са по-ниски. При посещение на медицинско заведение често срещана практика е да бъде поискано възнаграждение на ръка от обслужващия персонал. Не сте длъжни да заплатите, но рискувате Вашият отказ да се отрази негативно върху качеството на услугата. Препоръчително е желаещите да посетят Египет български граждани да сключат съответна медицинска здравна застраховка, валидна за целия им престой. При възникване на спешна нужда с български граждани, посолството на Р България в Кайро разполага със списък на болници, към които те могат да се обърнат.

Храна и хранителни продукти

Храната в хотелите и ресторантите в категория над три звезди или в супермаркетите е безопасна. Храненето в улични заведения за обществено хранене, в частност - употребата на пресни плодове и зеленчуци, закупени на улични пазари, е предпоставка за възникването на сериозни стомашно-чревни инфекции. В случай, че имате сериозни стомашни оплаквания или продължителна висока температура, следва да се обърнете към лекар.

 

Документи за пътуване и визов режим

При пътуване за Арабска република Египет е необходимо да притежавате задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната. 

Съществуващият визов режим с Египет, изисква от всички носители на български паспорти, в това число и носителите на дипломатически и служебни паспорти, наличието на египетска входна виза преди влизане в Египет. Носителите на обикновени паспорти също следва да имат положени визи, но за тях се допуска получаването на входна /само туристическа/ виза и то само на египетските летища, не на сухопътни граници.

При пътуване от България или от европейска страна за Египет не са необходими имунизации и на границата и не се изисква имунизационна книжка. Но при влизане в Египет от Судан и повечето африкански държави, се изисква наличието на имунизации и имунизационна книжка.

Българските граждани могат да влязат на територията на Египет с предварително получени визи от египетското посолство в София или друго дипломатическо или консулско представителство на Арабска република Египет в чужбина. Визите са три вида: туристически, входни (за цели, различни от туризъм) и транзитни. 

Визи с цел туризъм и престой до 30 дни биха могли да бъдат получени също на ГКПП на международните летища – стикерите са продават в банкови офиси, намиращи се в транзитната зона преди паспортния контрол. Цената на визовия стикер, закупен на ГКПП, е 25 щатски долара, като заплащането на същия може да бъде осъществено с кредитна карта или в брой в твърда валута.

Специално внимание следва да проявяват притежателите на дипломатически и служебни паспорти. Между България и Египет няма подписана спогодба за освобождаването на дипломатическите и специални паспорти от визи.  Носителите на дипломатически паспорти задължително трябва да се снабдят предварително  с египетска входна виза от посолството на Египет в София или други египетски дипломатически представителства в чужбина, независимо дали пътуват в лично или служебно качество.

За удължаване на престой в Египет, преди изтичането на валидността на туристическа или входна виза, българските граждани следва да направят постъпки в отдел „Паспорти, визови въпроси и емиграция” на МВР („Ал Мугаммаа“) на Арабска република Египет и срещу заплащане на съответните такси могат да получат разрешение за по-продължително пребиваване.

Внимание! В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

Практически съвети

В допълнение към горната информация, при пътуване до Египет е препоръчително да се спазва следното: 

- преди пътуването да бъде извършена предварителна регистрация в посолството на Р България в Кайро, съдържаща информация за планирания престой, както следва: имена на пътуващия, точно местоположение, срок на престоя, телефон и електронна поща за контакт. Регистрацията може да бъде извършена по телефона или чрез електронната поща на посолството. Тази информация ще улесни Посолството да Ви окаже съдействие в случай на необходимост. 

- Носете с Вас постоянно, но на сигурно място, документи за самоличност (препоръчително – паспорт); 

- Отчитайте вероятността да попаднете на улични масови прояви като протести и други масови прояви. В случай че попаднете в подобна ситуация, напуснете мястото на събитието незабавно; 

- Не се опитвайте да преодолявате заграждения, поставени от органите на реда! Никога не влизайте в пререкания с органите на реда и полицията – дори когато смятате, че имате право! При необходимост от взаимодействие с представителите на органите за сигурността и полицията, незабавно потърсете посолството за съдействие или препоръки; 

- Категорично препоръчваме да се въздържате от индивидуални пътувания по суша на цялата територия на страната. При определена ситуация дори организираните пътувания с автобус между туристическите дестинации (Кайро, Хургада, Луксор, Асуан, Абу Симбел, Света Екатерина и др.) могат да крият риск и следва да се избягват. За посещения на туристическите обекти извън Кайро най-добре е да се обърнете към лицензирана туристическа агенция;

- Пътуващите за Египет с цел гмуркане да избират само надеждни и лицензирани фирми, практикуващи гмуркане и обучение с необходимата екипировка;

- Пътуванията в пустинята, в пограничните райони на Египет със Судан и Либия, както и от Египет в Ивицата Газа (Северен Синай), крият съществен риск за живота на пътуващите. Предприемането на подобно пътуване е на Ваша собствена отговорност. Възможностите на българското посолство в Кайро за оказване на съдействие за излизане от Ивицата Газа и влизане обратно на египетска територия са ограничени;
 - При възникването на каквито и да е проблеми, освен от посолството на Република България в Кайро, съдействие може да потърсите и от „Туристическа полиция“ на телефон 126. Служителите на това подразделение владеят в по-голяма степен английски език и могат да ви бъдат полезни; 

- Да не се фотографират под какъвто и да било предлог публични прояви, събития или  обекти, касаещи органите за сигурност; 

- Да се избягват конфликтните ситуации с местните граждани, особено с представители на местната администрация; 

- Препоръчително е да се избягват каквито и да било коментари и дебати по вътрешнополитически (за Египет) теми;

- Специално внимание следва да се обръща на облеклото. Препоръчително е жените да избягват провокативен за местните нрави стил – къси поли, вталени дрехи или такива с широко деколте и без ръкави. Не се препоръчва също така ползването на таксита от жени без придружител, особено във вечерните часове.